بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن بیماریهای مهمی هستند که در گذشته باعث مرگ و ناتوانی انسانهای زیادی بودند و بعضی از آنها امروزه دیگر به عنوان یک چالش بهداشتی محسوب نمیشوند.
موفقیت برنامههای واکسیناسیون از یک سو نیاز به برنامهریزی و زیرساخت مناسب در کشورهای جهان دارد و از سویی دیگر نیاز به اعتماد مردم به سیستم بهداشت و برنامه واکسیناسیون دارد. امروز فلج اطفال، سرخک، تیفویید، هپاتیت، هاری و آنفلوآنزا از جمله نامهای آشنای بیماریهای عفونی هستند که دارای واکسن مؤثر هستند.
برای ساخت واکسنها در ابتدا بیخطر بودن آنها بررسی میشود و تنها بعد از اثبات بیخطری آنهاست که اجازه مطالعات بعدی داده میشود و اثربخشی و قدرت واقعی واکسن مورد تحقیق قرار میگیرد و در نهایت واکسنی که بیخطر، اثربخش و قدرتمند است اجازه تولید و توزیع پیدا میکند.
سازمان غذا و داروی کشور در تأیید نهایی و نظارت بر بیخطری و قدرت واکسنها نقش خطیر و مهمی به عهده دارد و در تمام سالیان گذشته تلاشش در نظارت سختگیرانه بر تولیدات و واردات واکسن بوده است. جمهوری اسلامی ایران از معدود کشورهایی در جهان است که قدرت ساخت واکسن دارد و انستیتو پاستور و انستیتو رازی از پیشتازان واکسن سازی در ایران و جهان هستند. حماسه بزرگ تابستان و پاییز ۱۴۰۰ و واکسیناسیون سریع میلیونها ایرانی و اتباع ساکن ایران که منجر به کاهش خسارتهای اقتصادی و مرگ و میر ناشی از کرونا شد از برگهای زرین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در خدمترسانی به مردم بود. واکسیناسیون به موقع در کنار رعایت سایر پروتکلهای بهداشتی میتواند جامعه را در برابر موجهای احتمالی بعدی کووید۱۹ محافظت نماید.
منبع : https://iec.behdasht.gov.ir/
|